Pierre Culliford

Pierre Culliford (25 juni 1928-24 december 1992), beter bekend als Peyo, was een Belgische striptekenaar, misschien het best bekend voor de creatie van “de smurfen”.

Biografie Pierre Culliford

Peyo werd geboren in 1928 in Brussel als zoon van een Engels vader en een Belgische moeder. Op kerstavond 1992, Peyo stierf aan een hartaanval in Brussel op de leeftijd van 64.

Carrière Pierre Culliford

Pierre nam al in het begin van zijn carrière de naam “Peyo” aan. De naam “Peyo” komt van een verkeerde uitspraak van een Engelse neef (Pierrot, een verkleinwoord van Pierre).

Na zijn cursussen aan de Academie Royale des Beaux-Arts in Brussel begon Peyo te werken bij de Compagnie Belge d’Animation (CBA), een kleine Belgische animatie studio, waar hij kennismaakte met een paar van zijn toekomstige collega’s (en mede-beroemdheden) als Eddy Paape, Andre Franquin en Morris.

Na de Tweede Wereldoorlog gingen zijn collega’s werken voor Dupuis, maar de paar jaar jongere Peyo werd niet aangenomen. Hij maakte zijn eerste strips voor de krant “La Dernière Heure” (Het Laatste Uur), maar nam hiernaast ook regelmatig andere klussen aan om een beetje inkomsten te hebben. Van 1949 tot 1952 tekende hij voor de krant “Le Soir”. Hier maakte hij strips over “Poesie” (een strip over een komische kat) en “Johan en Pirrewiet”.

In 1954 laat Franquin Peyo kennismaken met “Le Journal de Spirou”, een striptijdschrift voor kinderen, voor het eerst uitgegeven in Belgie door Dupuis in 1938. Peyo schreef en tekende een aantal karakters en verhalen, waaronder “Pierrot” en “Benoît Brisefer”, maar zijn favoriet was “Johan et Pirlouit” (Johan en Pirrewiet), die een voortzetting was van de serie die hij eerder had gemaakt.

De eerste Smurfen

De eerste smurf verscheen in het verhaal van Johan en Pirrewiet op 23 oktober 1958 in het album La Flûte à zes Smurfen (De fluit en de zes smurfen). Naarmate de Smurfen steeds meer aan popularitet wonnen begon Peyo in de vroege jaren ’60 een eigen studio, waar getalenteerde striptekenaars begonnen de werken. De meest opvallende zijn Wasterlain, Gos, Derib, Desorgher, Degieter en Walthery.

In 1959 kregen de Smurfen een eigen serie, en in 1960 kwamen Steven Sterk en Jacky en Celestin bij de studio. Peyo werd steeds meer een zakenman en was minder betrokken bij het maken van de strips. De studio wordt inmiddels geleid door zijn zoon Thierry Culliford. Zijn dochter Veronique is verantwoordelijk voor de marketing en verkoop.

In 1981 ging het erg snel met de populariteit van de Smurfen toen Hanna-Barbera (onder supervisie van Peyo) de eerste tekenfilm uitbracht. Helaas ging zijn gezondheid snel achteruit en op kerstavond 1982 stierf Peyo aan een hartaanval.

Zijn studio bestaat nog en er worden nog steeds verhalen voor series uitgebracht onder zijn naam.

Bookmark and Share