Smurfen Geschiedenis

De Smurfen (Oorspronkelijk: Les Schtroumpfs) zijn komische karakters die op 23 oktober 1958 voor het eerst zijn verschenen in het verhaal van Johan en Pirrewiet in het stripblad Robbedoes. De tekeningen zijn afkomstig van de Belgische striptekenaar Pierre Culliford (1928-1992), ook bekend als “Peyo”. De huidige generatie kent De Smurfen misschien nog het beste door de tekenfilms van Hanna-Barbera uit de jaren ’80.

De naam “Smurfen” zou door hem bedacht zijn onder het eten. In plaats van “kan je mij het zout even doorgeven”, of in het Frans “passé moi le sel”, zei hij “Passé moi le schtroumpf”.

Het verhaal van Johan en Pirrewiet

Het verhaal van Johan en Pirlouit speelt zich af in Europa in de middeleeuwen. Johan is een dappere jonge dienaar van de Koning en Pirrewiet als zijn knecht, een opschepperige dwerg vol bedrog. Op 23 oktober 1958 introduceert Peyo een nieuwe reeks karakters in de episode “La flûte à six trous”. Op zich niets schokkends wat het duo komt in de verhalen steeds opnieuw vreemde mensen tegen. In dit verhaal moeten ze een magische fluit bemachtigen die in handen is van de tovenaar Homnibus. Op een gegeven moment ontmoeten ze een heel klein mannetje met een blauwe huid en witte kleding, genaamd een smurf. Deze smurf wordt gevolgd door meer van dezelfde mannetjes die allemaal op elkaar lijken. Hun leider is een wat ouder mannetje met een grote witte baard die als enige rode kleren aan heeft (grote smurf). Deze nieuwe karakters blijken zo’n succes te zijn dat ze een eigen stripverhaal krijgen. De eerste echte smurfenstrip verschijnt in het stripblad Robbedoes in 1959.

Bookmark and Share